Ønsket gravid

Tillykke med din graviditet
Vi følger dig hele vejen under graviditeten for at sikre, at du og dit barn har det godt. 


Her er de undersøgelser, du selv skal huske at booke tid til.


  1. Ved første konsultation hos sygeplejersken vil der blive taget blodprøver, målt blodtryk, vejet og opstartet vandre- og svangrejournal. Du skal også lave en frisk urinprøve - en midtstråle, så kom 10 min. før din tid og stil prøven i laboratoriet. Du skal have noteret sidste menstruations første dag, så sygeplejersken kan udregne, hvor langt du er i graviditeten. Endelig får du information om nakkefoldsscanning. Inden du går skal du have fået tider til resten af dine graviditetsundersøgelser.

  2. Ca. en uge efter får du, ved videokonsultation, svar på blodprøver og vi færdiggør din vandrejournal/graviditetspapirer, som sendes til hospitalet.

  3. svangrebesøg ca. uge 25: Du skal igen komme 10 minutter før din tid for at lave en urinprøve. Derudover måler vi dit blodtryk, vejer dig, måler din livmoder og du kan høre din babys hjertelyd.

  4. svangrebesøg, ca. uge 32: Det samme som i uge 25: urinprøve, blodtryk, vejning, livmodermål og hjertelyd.

  5. besøg, Efterfødselsundersøgelse: 8 uger efter fødslen tilbydes du en efterfødselsundersøgelse. Her snakker vi om, hvordan det går, ligesom vi taler om prævention og laver en gynækologisk undersøgelse.

Nakkefoldsscanning
Alle gravide får tilbudt en vurdering af risikoen for svære sygdomme hos fosteret. Undersøgelsen består af en blodprøve fra den gravide og en nakkefoldsscanning af fosteret. Ønsker du undersøgelserne skal du selv booke tid på det hospital, hvor du skal føde. Scanningen sker fra uge 11+0 til uge 13+6.

For bestilling af blodprøver skal du bestille via appen "MinSP" eller blodproever.dk klik her


           Hent appen "Min SP" her i Google Play (Android)


           Hent appen "Min SP" her i App Store (Iphone)


Som gravid er anbefaler Sundhedsstyrelsen at du tager følgende kosttilskud:


Folsyre

  • 400 mikrogram folsyre dagligt fra graviditeten planlægges og 12 uger ind i graviditeten.


D-vitamin

  • 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten.

Kroppen har brug for D-vitamin til at optage og omsætte kalk. Det er vigtigt for barnets vækst og knogleudvikling og for dine tænder og knogler. Hvis moderen mangler D-vitamin under graviditeten, fødes barnet også med mangel på D-vitamin.


Jern

  • 40 - 50 mg jern dagligt fra graviditetsuge 10.

Jerntilskuddet optages bedst, hvis det tages mellem måltiderne sammen med et glas frugt- eller grøntsagsjuice. Jern bruges bl.a. til dannelse af røde blodlegemer.


Calcium

  • 500 mg calcium dagligt gennem hele graviditeten.

Tilskuddet med calcium kan udelades, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) dagligt, eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost. Calcium har både betydning for barnets og dine knogler.


For yderligere information om kosttilskud m.m. følg dette link til sundhedsstyrelsens hjemmeside.


Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med jordemoderforeningen udgivet en app "Min Graviditet", som er rigtig god til at beskrive hvad der sker med kvindekroppen og fosteret undervejs i en graviditet. Den kan være nyttig for begge kommende forældre. 


            Hent appen "Min her i Google Play (android)


            Hente appen her i App Store (Iphone)


Sidst opdateret april 2024