Ønsket gravid

Tillykke med din graviditet








Vi følger dig hele vejen under graviditeten for at sikre, at du og dit barn har det godt. 


Her er de undersøgelser, du selv skal huske at bestille tid til.


Uge 8-10 Ved første konsultation hos sygeplejersken vil der blive taget blodprøver, målt blodtryk, vejet og opstartet vandre- og svangrejournal. Du skal også lave en frisk urinprøve - en midtstråle, så kom 10 min. før din aftalte tid og stil prøven i laboratoriet. 

En uges tid efter får du, ved videokonsultation, svar på blodprøver og vi færdiggør din vandrejournal/graviditetspapirer, som sendes til hospitalet.

Uge 25: Du skal igen komme 10 minutter før din tid for at lave en urinprøve. Derudover måler vi dit blodtryk, vejer dig, måler din livmoder og du kan høre din babys hjertelyd.


Uge 32: Det samme som i uge 25: urinprøve, blodtryk, vejning, livmodermål og hjertelyd. 


Efterfødselsundersøgelse: 8 uger efter fødslen tilbydes du en efterfødselsundersøgelse. Her snakker vi om, hvordan det går, ligesom vi taler om prævention og laver en gynækologisk undersøgelse.

Nakkefoldsscanning
Alle gravide får tilbudt en risikovurdering for alvorlige sygdomme hos fosteret. Undersøgelsen består af en blodprøve fra den gravide og en nakkefoldsscanning af fosteret.

Ønsker du undersøgelserne skal du selv bestille tid på det hospital, hvor du skal føde. Scanningen sker fra uge 11+0 til uge 13+6.

Bestilling af blodprøver forud for nakkefoldsscanning skal du bestille via appen "MinSP" klik her.


I RegionH kan vi desværre ikke tilbyde at tage denne prøve i almen praksis, den skal du have taget på et hospital, og det er kun den gravide som kan bestille prøven. 


Graviditetsapp

Sundhedsstyrelsen har i samarbejde med jordemoderforeningen udgivet en app "Min Graviditet", som er rigtig god til at beskrive hvad der sker med kvindekroppen og fosteret undervejs i en graviditet. Den kan være nyttig for begge kommende forældre.


Hent appen "Min Graviditet" her i Google Play (android)


Hente appen "Min Graviditet" her i App Store (Iphone)

           

Kosttilskud til gravide

Sundhedsstyrelsen anbefaler gravide tager følgende kosttilskud


Folsyre

  • 400 mikrogram folsyre dagligt fra graviditeten planlægges og 12 uger ind i graviditeten. Folsyre forebygger rygmarvsbrok og hjernemisdannelser.


D-vitamin

  • 10 mikrogram D-vitamin dagligt gennem hele graviditeten.

Kroppen har brug for D-vitamin til at optage og omsætte kalk. Det er vigtigt for barnets vækst og knogleudvikling og for dine tænder og knogler. Hvis moderen mangler D-vitamin under graviditeten, fødes barnet også med mangel på D-vitamin.


Jern

  • 40 - 50 mg jern dagligt fra graviditetsuge 10.

Jerntilskuddet optages bedst, hvis det tages mellem måltiderne sammen med et glas frugt- eller grøntsagsjuice. Jern bruges bl.a. til dannelse af røde blodlegemer.


Calcium

  • 500 mg calcium dagligt gennem hele graviditeten.

Tilskuddet med calcium kan udelades, hvis du spiser mejeriprodukter svarende til 250-300 ml mælk og mælkeprodukt og 20 g ost (1 skive) dagligt, eller 350-400 ml mælk eller mælkeprodukt, hvis du ikke spiser ost. Calcium har både betydning for barnets og dine knogler.


For yderligere information om kosttilskud m.m. følg dette link til sundhedsstyrelsens hjemmeside.



Sidst opdateret juni 2024